ribaki_v1_02.jpg

В'ячеслав Пенкаль: Сообщения

В'ячеслав Пенкаль

Имя: В'ячеслав
Фамилия: Пенкаль
Дата последнего входа: 29.01.2015 18:49:49
Дата регистрации: 29.01.2014 11:51:22
Способы ловли: UL спиннинг
В'ячеслав Пенкаль -> Проведение конкурса отчётов "Spinn Lures"
П'ятниця 10-е
Дивна штука це навчання… маю вихідний в п'ятницю, але в суботу мушу вчитись. А як наша братія проводить вихідні дні? Звісно, що на водоймах!

Так вже мені пощастило, що в моєму навчальному закладі серед викладацького складу є адепти спінінгової ловлі. Мені як ветерану навчання, студенту 5 курсу, запропонували провести вільний від занять день в такій невимушеній атмосфері риболовлі. Почувався я досить ніяково, адже дивно сприймати людину по-іншому, окрім як викладача. З етичних міркувань також були заминки, субординацію також ніхто не відміняв. Загалом початок дня я провів «не в своїй тарілці». Але рибалка об’єднує всіх і вся, не залежно від соціального статусу, переконань і інших речей які тут розсіюються мов ранковий туман.

Прокинувся раненько (ех, якби на пари було так легко прокидатись), забрав зпаковану сумку і помчав на автобус. В назначему пункті мене підібрали і повезли на зустріч невідомому, мається на увазі невідома мені водойма. По дорозі роздразнювали оповідями і байками з багаторічного рибальського стажу, подібні речі слухаються легко і запам’ятовуються ще краже, ніж тексти випадково почутих пісень. Не помітилось, як дорога плавно перейшла в накачування човна.

Водоймою «Х» виявилась невеличка річка, шириною ~20м. Човен був потрібен лише для перепливання зиг-загом між навислими кущами, а сама ловля велась, здебільшого, з берега.

Мій комплект незмінний:
MC- Troutino 602SUL 0.8-3.
Shimano- Soare BB30 2500 HGS
Berkley Nanofil 0.08

Поглянувши на мою «зубочистку», навчитель лише посміявся: «А якщо «двушка» сяде? Вони тут не рідкість.»
На що я відповів, що мене врятує лише молитва. Але змінювати патичок я наміру не мав. Я давно хотів перевірити його на більш-менш серйозних супротивниках.

Перші спроби ловлі вели вверх за течією… без результату. Ніяких особливих «аномалій», за які б могла зачепитись риба, не помічено, тому йдемо на спуск. Я прицілений на окунця, тому ловлю на Ring Shrimp 2”. Перша година рибалки – глушина. На черговій стоянці чую свисті фрикціону, бачу як шнур ріже воду, шкода тільки, що то не мій шнур. Зрозуміло, що сидить пристойний екземплярчик. І тут стається непоправне. Сухий тріск. Від якого серце завмирає… помилки допускають всі. Не залежно від досвіду. Ця вартувала поломки вудлища і втрати можливого трофею. Зберігати такий спокій і холоднокров’я, як моєму сьогоднішньому колезі, вдалось би далеко не всім, він просто пішов і взяв інший спінінг з тубуса. Такий поворот змусив мене задуматись про правильність свого вибору і зародила параноїдальні думки, які відганяв як міг від себе. Ніколи не форсуйте виважування, якщо місце ловлі вам дозволяє місце ловлі, ціна може бути дуже висока.

Пропливаючи повз участок з суцільним міляком, пробую пробити його 56 Ріджиком, але такої мертвої тиші давно не спостерігав, навіть малька не видно. Через певний час таке полоскання і постійна цепа набридає. Допливаємо до першої ямки, визначаємо її межі і починаєм обстрілювати мікроджигом. Після недовгих перебирань «крига скресла» і перший смугастик позував перед камерою. Спокусився він Rocvibe Shad’ом на 3-х грамах.



Працювала виключно проводка поперек течії, клювання на скочуванні в ямку, або вже на виході з неї. Допоки я ковиряю окуня, в колеги черговий трофейник робить кілька ефектних «свічок» і прощається з нами під обривистим берегом. Тобто припаркувати рибу першим вдалось таки мені. + собі в самооцінку і продовжую пошук.





Окунь закінчився, мусимо переходити далі.
Забув сказати, що зачепи і обриви супроводжували нас досить часто, навіть наявність човна не завжди допомагала. Тому мої намагання ловити на дорогий «їстівний» силікон колега вважав невиправданими і ловив на перевірені моделі «народних» марок. Перша приземлена ним щука зацікавилась Relax Kopyto, хоча і була явно менша втрачених, але почин є почин.



Попереду затяжна ділянка річки з високим рівнем кущистості на березі. Під цими смертельними для приманок пастками точно жив хижак. Є в мене в арсеналі приманка, про яку я багато читав, що вона ефективна в ловлі всіх видів зубатих і не дуже риб – AX CrawMini. Якщо сумнівів, щодо її ефективності в ловлі окуня не виникало, то перевірити її на щука не вдавалось. Але спробувати було варто, методичне обкидування чагарників, проводка за проводкою і «винагорода» - удар і слабина… зріз. Поки я перев’язую нового бійця, мені наполегливо радять закинути в ту точку ще раз, мовляв щука не рідко повторює атаку, не зважаючи на зріз, адже фактично вона могла і не влучити в приманку, а просто потрапила зубами на шнур. Вірю. Пробую. Один підрив, другий, БАЦ. Є! Ну як на замовлення. Виважування було не сказати, що просте, щук оскаженіло відстоював своє право на життя, але взяти його для фото все ж вдалось. 3 в 1, перша щука на цього рачка, найбільша щука виважена з моїм Троутіно і поки що, так-так, соромно сказати – найбільша щучка сезону. На цьому вдача закінчилась і невдалими закидами кущі, ми лише переполохали всю рибу.





Намацавши наступну яму на повороті річки, можна сказати що потрапили на ельдорадо. Ловився і окунь і щука з одної точки, причому по кілька рибин. Приманка в мене поки незмінна. І певно що їстівні якості зіграли свою роль, так як на АХ ловилось значно більше окуня, та й щук його не пропускав, навіть якщо місце було прочесане іншими приманками: звання «Герой Дня» за цією приманочкою. Що я помітив: всі мої риби засічені за бік губи, а в напарника – все в шахту. Можливо тому, що я ловив шарніром, а він на цільні джиги, може причина в характері підсічки, чи речах мені не зрозумілих, але факт присутній. Зловити рибу вдавалось і на Hogy Shrimp 3" і на Тіогу 2.9". Не можна було не радіти такій знахідці. Кожне виважування жвавих рибин змушувало мене добряче попітніти, а адреналін в крові забути і про голод і про втому, все-все на світі.













Переловивши всю наявну рибу, пошук ми продовжили, але забіжу наперед, невдало. Успіху не було, окрім відкушеного хвоста в Баліста і одного «підніжного» шнурочка на Hogy Shrimp 3".



З таким різким спадом активності риби і наша активність, підбита сонцем, значно знизилась. Втома дуже давалась в знаки, тому прийнято рішення закінчувати рибалити і відправлятись в дорогу. Але яка ж підступна ця дорога додому… Як втриматись від спокуси звернути на.. право! А ви про що подумали? Просто вкрай необхідно було перевірити один ставочок на предмет наявності риби. Та через обмеженість в часі, осінь приносить сутінки значно швидше, нічого особливого крім смугастиків на Ring Shrimp 2” добитись не вдалось.



Проте сумління чисте – водойму перевірили. Тепер точно додому

Звіт написаний на конкурс групи "Spinn Lures" за підтримки інтернет-магазину "Рыбацкий дворик"
В'ячеслав Пенкаль -> Всем, Отчёты о рыбалке по открытой воде 2014
Буденна вилазка по окуню зі спінінгом
Це буде короткий опис звичайного дня на річці, яка знаходиться в 15 хвилинах пішого ходу від мого дому. Саме тут я починав освоєння спінінгової ловлі, практикувався, вивчав повадки риби і 80% рибалок проводив на цьому полігоні. Проте до кінця розгадати її мені так і не вдається, що приємно, адже вона досі може мене здивувати. В силу певних обставин, не без антропогенного фактору, справи тут останні 5 років йдуть на спад: річка міліє, рибу вибивають, сміття на березі зустрічається частіше, ніж того б хотілося. При всьому цьому водойма ще тримається і виглядає цілком пристойною, до того ж з’явилась надія на краще, у вигляді нових орендаторів ставка, в який річка впадає, вони ж бо зацікавлені в якісному її стані.

Ще змалку нас всіх привчають, що найкращий час для вудіння лускатих – світанок! Не знаю, скільки в цьому твердженні істини, але стараюсь потрапляти на водойму саме вдосвіта, не тільки задля риби, а щоб помилуватись сходом сонця… А він кожен раз унікальний і по-своєму прекрасний.


Так і цей раз підйом о 4-й. Збір і дорога по росистій траві, допоки доберешся до річки вже по коліна мокрий. Ще прохолодно, туман клубками котиться по воді, та щойно вигляне небесне світило і натяку на нього не залишиться. Комплект, який вже став рідним, хоча і являється явно дисбалансним – Major Craft – Troutino 602SUL & Shimano Soare BB30 2500HGS з намотаним на шпулю Seaguar R18 Light PE #0.3. На кожній добре відомій водоймі є установлені «робочі точки», облов починається саме з їх обходу і тільки коли вони промовчать, в залежності від настрою, або шукаю нові, або згортаюсь.


Починаю з пошуку активної риби на поверхні. Smith Towadi в якості розвідника. Перший закид привертає увагу достойного супротивника, літаючого, пернатого і 100% точного в своїх атаках. Зупиняю проводку, чайка повисіла над приманкою секунди дві, передумала, я полегшено зітхнув і продовжив. Закид максимально близько до урізу води, там де хтось явно тривожить малька, безпаузне «окуневе дроблення» і перший трофей вже перед об’єктивом.


Окунець весь дрібний і відверто лінивий. Тому на черговому, вивіреному і точному закиді, посилаю приманку в прибережну рослинність, знімаю уокер, замінюючи на Violence JigHead від Decoy з насадженим I.M.P Level 4. Феноменальна приманочка, вже неодноразово виручала, до того ж виглядає дуже оригінально. Особливих покращень це не приносить, окунь не хоче їсти. Замінюю приманку на ще одне дітище Bait Breath – Bugsy 2.5”. А результат все тої ж округлої форми…

Так було пройдено кілька окуневих точок, які на цей раз окуневими назвати ніяк не вийде. Вже хотів списати все на тиск/ вологість/ магнітні явища/ радіаційний фон/ сонячну активність/ фазу місяця/ браконьєрів/ інші можливі фактори впливу. Та сталось так, що риба була просто дуже локалізована. Одну таку зграйку вдалось знайти і сильно прорідити. Перші клювання були холостими, відчутно що дзьобають не мікро-матроси, а підсічка ніяк не вдавалась. Після десятка невдач таки починаю список з жертв джигу на сьогодні. Клювання стають регулярніші, зліші, а підсічки ефективніше.



З такою активністю риби, приймаю рішення на продовження вилову твердими пластиковими приманками. З купаних Tsunekichi Slip Minnow, P21 CrackJack, ZipBaits Rigge 35/ 56, Ima Imatetra, при всій моїй старанності, підборі темпу проводок, варіації пауз і ривків, результат приніс лише малюк 35-й.



Тому продовжувати настрою не було, знов повертаюсь до Decoy i I.M.P Level 4. На що окунь відреагував радісно. Атаки були не лише на момент паузи, часто атака відбувалась в верхній фазі підриву приманки. Подібні картина мені траплялась лише кілька разів.

]
Після десятка смугастих їм вже остогид, в недрах сумки знаходжу Рачка від MicroKiller. Посаджений на Violence JigHead виглядає органічно, а в воді то взагалі як живий. Зацікавленість в новій приманці викликає в окуня амнезію, він з новими силами звірськи атакує Рачка. Після такого привітного прийому рачок стає неповносправним, відсутність обох клешень і лапок з лівої сторони. На превеликий подив, ставлення матросів ніяк не змінилось, їли рачка аж допоки мені не стало його шкода, я відправив його на негайну госпіталізацію.





Погляд мій падає на новеньке поповнення I.M.P Level 3. Приманка, яка всім своїм виглядом кричить, що не потерпить використання її іншим методом, окрім новомодного “векі”. Добре обдумавши все, даю окуням час перевести подих, поки я прив’язую “дроп-шот”. Вийшло все не так, як має виглядати канонічно, а значно коротше. Підйом приманки склав всього сантиметрів 20. Раніше я мав нагоду практикувати цей метод, але немає межі досконалості. Підбір проводки зайняв певний час, а про правильність вибору повідомив мордатий окунь, який досить відчутно сів на паузі. Після експериментів найбільш вдалим вибором було чергування двох плавних потяжок, саме потяжок!, паузи і підриву з переміщенням грузика. Всі без виключення риби сідали в мить коли приманка безсило, плавно, опускалась на дно. Іноді, такі моменти я сильно затягував, милуючись зграйками малька під ногами, або просто задумувався, а окунь однаково вішався. Тому з тривалістю пауз бажано не спішити. Цим способом ловився в більшості смугастий дещо вагоміше, хоча трошки рідше.






Але і малюки не оминали черв’яка своєю увагою, проте навіть не могли його ковтнути і успішно тікали.


Коли активність «крупняка» по параболі пішла на спад, щоб хоч якось розбавити перебування на водоймі, ставлю мікротюб I.M.P Level 6. Який спокушає ще кілька окуневих немовлят.



Остання запланована зупинка на сьогодні. Хитру оснастку зрізаю, ставлю простенький 1-но грамовий шарнір, Bait Breath Needle Real Fry. Отримую, з його допомогою, в актив одного зеленого в чорну смужку. І все… далі глухо.


В надії «допрасувати» це місце чіпляю MicroKiller Веснянка і мій план приречений на успіх. MicroKiller = MicroPerch, аж поки веснянці не відкушують хвоста. Що означало час збиратись додому.


Проводжати мене вилізло здоровенне зелене земноводне. Весь мій час перебування там, воно вело себе скромно і боязно, а потім навіть дозволило себе сфотографувати. Не знаю чи варто вірити казкам, і чи була та жаба зачарованим персонажем. Втім дивлячись на неї можна впевнено сказати, що і в цій інкарнації їй живеться цілком добре.


Дякую всім, хто це читав! НХНЛ! І ледь не забув, вся риба залишилась живою і майже здоровою!
В'ячеслав ПенкальВ'ячеслав Пенкаль
07.07.2014 09:271 Ещё
В'ячеслав ПенкальВ'ячеслав Пенкаль
07.07.2014 09:291 Ещё
В'ячеслав ПенкальВ'ячеслав Пенкаль
07.07.2014 09:352 Ещё
Serdgjk, Спасибо! Приятно слышать похвалу от человека, чьи блоги для меня образцовые)
В'ячеслав Пенкаль -> Всем, Рыболовный туризм, Отчёты о рыбалке по открытой воде 2014
Рискованная поездка и опасное знакомство
В чем заключался риск? Метеослужбы передавали по всей Хмельницкой области обильные дожди, а именно на этот день было запланировано прогулку на велосипедах к одному интересному месту, что расположился между реками Южный Буг и Бужок, на расстоянии 38 км от областного центра. Так как для одного из участников пробега это был единственный выходной, и остальным не хотелось его пропускать, никакие прогнозы планов не пошатнулись. Зная куда мы едем, я просто был вынужден брать с собой снасти.

Затарившись всем необходимым, взглянув на облачное небо и влагу от предрассветные дождя землю, стартуем в 9:00. Дорога была относительно легкая, короткая и веселая, так как все еще бодры, настроены на позитив. А заняла она у нас всего 2 часа с маленьким хвостиком.

И так, мы в пункте назначения. Мне приходилось здесь бывать, но рыбачить - впервые. Берег был довольно плотно осаждён поплавочниками, и нашлось и немного места для двух спиннингистов. Собрали два комплекта: Major Craft Troutino 602SUL / ShimanoSoare BB30 2500HGS и Mikado Competition Needle UL "up to 10" / Ryobi Ecusima 1000Vi. Первый мне, второй товарищу, который только начинает осваивать спиннинг.

Первые уроки принесли разочарование и легкое раздражение ... обрыв и сразу за ним отстрел, поочередно на каждом комплекте. В отстреле моя вина, не посмотрел на состояние тюльпана. Пока я перевьязуюсь, ребята распаковывают наш обед, а соседи ловят судачат, что только больше меня роздразнивает. На запах вкусненького к нашей компании пришел еще и четвероногий местный друг, надеясь, что ему тоже перепадет.

Быстренько закинувшись сухпайком, даже не довязавши флюр на Микаdo, начинаю ловлю. 3 грамма свинца с ушками и Reins Aji Meat - безотказная вещь. Благодаря ему удалось нащупать стайку окуня, к сожалению доступ к ней нередко перекрывали поплавками. Процесс начинал набирать обороты.

В заголовке я вспомнил об опасном знакомстве, так вот опасным оно было не для меня, а для чешуйчатых рыб. Подразумевается знакомство с новичками моего арсенала, силикошками с одновременно смешным и суровым названием - MicroKiller. Первопроходцем стала модель Веснянка, которая довольно точно имитирует личинку стрекозы, если не ошибаюсь. Монтаж на тех же 3-х граммах, скачки по дну и злобные окуньки из первых попыток! Окунь лупил жадно и на протяжении всей проводки, особенно первые ее метра поперек течения. С пятой попытки, в момент когда течению спарусило дугу, я потерял контроль приманки, незаметно на том конце повисла рыба. Радости не было предела, хотя я её скрывал, судачок захотел перекусить Веснянкой. Вполне приличный противник, как для Ареа-палочки. Сразу за ним последовал второй, а окуням счет уже не велась. Не мог напарник всё это просто наблюдать, поэтому все-таки заставил меня довести до ума его снасть. Зарядив 5-ти граммовую джигу с еще одним наемным микро-убийцей по имени Червь, некий силиконовый аналог нереиса. Посредством хитрых манипуляций спиннингом и катушкой, в скором времени из воды им добывается довольно упитанный полосатый.

Еще несколько раз доказав свою пригодность, Веснянка идет на отдых.

Заменить ее спешит Малек. Думаю не стоит говорить, кого он должен имитировать? 3 гр тяжеловата ноша для Малька, но при имеющемся течении меньше ставить желания не возникало, впрочем и необходимости не было, окунь его ел упорно. Неоставил я без внимания и такую модель, как Рачок, но на него спокусился только 1 окунь, который бежал еще до фотосессии, оставив рачка без клешни. Такие успехи втягивали в попытки проверить свои силы, даже людей достаточно «холодных» анимэ. Хорошо, что активность рыбы позволяла не унывать.

Время быстро подходило к концу, облака отовсюду окружали нас, оставляя надежды на сухую дорогу назад. Непогоды решено переждать любуясь видами старинной крепости, ведь это кощунство, быть рядом такого места и не посетить его. Билет стоимостью в 20 гривен и можно осматривать больше для посетителей уголки. А таких немного, замок оказался в плачевном состоянии, реставрационные работы стоят, все разваливается и упадок, очень печальная картина. Единственное что остается, это верить, что когда-нибудь наконец наступит обещанное улучшение. С башни хорошо видны, как все окрестности, реки, поля и села, окружавшие крепость, так и черную грозовую тучу, которая неумолимо двигалась в нашу сторону. Существуют моменты когда начинаешь верить в чудеса. Это был один из них, когда к нам оставался десяток километров, то внесло поправку в ее курс и облачко двинулась на юг, пролив на нас буквально капельку.

Всматриваясь из нашего временного пристанища место впадения реки Бужок в Южный Буг двинулись продолжать рыбачить там. Разочарование наступило сразу по приезду, берега растоптаны домашними пернатыми и скотом, а прибрежная линия вся поросла роголистником. Вымучить пару окуньков на Малька удалось, но частые обрывы, неудобство подхода к воде заставили нас вернуться на предыдущую точку. Времени оставалось еще около 2-х часов

Рыбаков стало немножко меньше и все «спиннингисты». Оснащаю впаянный офсетник от Decoy червём. Полет в намеченное место, доставка окуня на берег, так N-ое количество раз, пока червя просто не стягивают с крючка, заменяю его на другой и через две проводки вытягиваю только половину. Не хочется больше угнетать, поэтому ставлю Reins - Rockvibe Shad 2 "в надежде на клыкастого. После нескольких окуней надежды оправдались, но недомерок забрал с собой хвоста приманки. Что за напасть пошла, все рвут на куски.

Между тем товарищ с заметным отставанием, но все же ловил окуня. А один из местных умудрился поймать ... чайку. Бедная, испуганная птица была освобождена, сфотографирована и отпущена в свободный полет. День выдался насыщенным на впечатления.

Из старых запасов у меня еще остались легенды рыбной ловли Keitech - Sexy Impact 2,8 ". Статус приманки был сразу подтвержден атакой окуньков, маленьким шнурком, завистливыми глазами аборигенов и публикой которая собралась на мосту.

Все были вымотаны, а впереди еще дорога домой, к нашему счастью высушенная теплым летним солнышком. Все остались довольны, поэтому думаем сюда вернуться. Когда выпадет очередная возможность.

Напоследок немного велосипедной статистики:
  • Всего дорога составила 97 км.
  • Средняя скорость: 18.5 км / ч
  • Время пути: 5:00 10 минут
Всем Спасибо! Желаю только приятных впечатлений!
В'ячеслав Пенкаль -> Всем, Проведение конкурса отчётов "Spinn Lures"
Силіконові фаворити минулого сезону
В цьому описі я постараюсь висвітлити найкращих представників серед м’яких приманок в моїй коробці.

2013 рік був насичений враженнями, але обділений трофеями, тому цей список буде виглядати скудно, так як 80% улову – окуні. І ті в УЛ діапазоні. Спочатку хотів зробити список з 13 позицій, символічно, але не буду обманювати Вас і сам себе, 13 кандидата висунути ніяк не вдасться, замало практики. Ну і 13 погане число, правда?

Тому пропоную вашій увазі 12 лідерів минулого сезону. Думаю всі розуміють, що визначення цього Топу є відносним поняттям, яке залежить від вмінь риболова і наповненості його коробок.

Починаючи з кінця, рухаємось вгору. Приємного читання! Поїхали!

№12. Честь закласти першу цеглину в побудову ТОПу випала приманці від ТМ Lucky John, а саме моделі Tioga в розмірі 2.9”.

«В любой подделке всегда скрыто что-то подлинное».

Нікому не секрет, що більшість виробів цієї компанії є копіями більш відомих моделей інших виробників. Але тут творці зробили хитріше, вони внесли свої деталі, Тіога являє таку собі «enhanced version» Swing Impact від Keitech. Одразу за головою йде три ребра, а за ними товста перемичка (як поясок у дощових червів), цей поясок дуже посилює живучість приманки на різного плану монтажах, хвіст же цілком і повністю повторює прототип.

Активна приманка, маленький хвостовий п’ятачок приводить в дію увесь хвіст, аж до перемички. Тіога достойно показала себе в ловлі невеличких щук і, що здивувало, дрібних окунів. Не думав, що в них відкриється рот на таку «солідну здобич».

Монтував на шарнірі з офсетами, вага від 3 до 10 г. Проводки класичні, експериментувати не довелось. Заводиться без проблем, навіть на найменших джигах.




№11. Reins Rockvibe Shad 2”

Віброхвіст дуже цікавої форми. Перші 3 см. приманки – товсте тіло, ледь помітно розділене на три сегменти. Хвостик доволі грубий, має 8 ребер і вкупі з мініатюрною п’яткою викликає враження повністю «дубового».

На практиці все не так сумно, звісно ця «дубуватість» проявляється при спробах анімації. Та при монтажі на легкому шарнірі змусити його виляти всім тільцем не складно, дуже сильно допомагають і «їстівні» якості приманки, часто її атакують при довгих паузах, коли Шед просто лежить на дні нерухомо. Хижак не пропускає можливості перекусити Rockvib’ом. В уловах окуні різної вагової категорії, щуки і судачки.

Найкращі показники на шарнірі, при використанні на впаяних джигах результату не добився. Проводка: один-два підриви над дном і пауза, довжина якої залежить від активності риби і терпіння спінінгіста.







№10. Reins AX Craw Mini 2”

Рачками я захопився завдяки саме цій приманці. Купив її за рекомендацією одного з продавців в магазині. З того часу жодного разу не пошкодував.

Бочкувате тільце цього рачка має 3 см. довжини, невеличкі реберця і 4 лапки на передній (а фактично то задній) частині. Клешні тонкі і широкі, на кінці мають маленькі потовщення. Така анатомічна особливість надає, здавалось би, пасивній приманці дуже активну гру, клешні дуже чітко ходять «хвилькою», як руки в танцівниць на Сході, тільки темп значно швидший. Полюбилась ця приманка не лише мені, а й рибі. Ловить і при сильних травмах, видалось, що з однією клешнею результати навіть кращі, але це лиш здогадки. Неодноразово чув про ловлю щуки на цього рачка, але мені вдавалось обманювати лише окунів. Ловив досить стабільно, але сезонно. Пік його еффективності припадає на пізню осінь.

Використовував виключно на 3-4 грамових розбірних «чебурашках» з офсетами. Анімував подвійним підривом.






№9. Bait Breath I.M.P. Level 4

Ще один представник членистоногих в моєму списку лідерів. З’явився в арсеналі пізніше всіх, лише восени минулого, 2013 року, та завдяки своїй унікальній формі і здатності ловити рибу швидко пустив глибоке коріння, ставши одним з улюбленців. Якщо згадати про форму… нехай вибачать мене читачі цього блогу! Вже після покупки мені повідали, що в деяких колах риболовів, цю приманку називають «члеником», через явну схожість з об’єктом, який наші школярі так люблять зображувати на стінах будівель. Як би там не було, а така назва для ІМПа доволі поширена, тому має право бути.

При заявлених 2”, довжина приманки складає всього 4 см, та й останній сантиметр, це вузький хвостик з булавочкою на кінці, так що приманка видається досить маленькою. Тільце має потовщення на обох кінцях, перемичка між ними ребриста, гнучка, має по 4 лапки з кожної сторони. То головною «ізюминкою» є широкі, закручені назад лопаті, які початково припаяні до тіла. Виробники наголошують, що для розкриття потенціалу приманки, потрібно дати цим лопатям свободу.

Інтуїтивно можна здогадатись, для чого це потрібно. При ривках найменшої сили, ці широкі лопатки під спротивом води вирівнюються, і на паузі змикаються знов, створючи помітні мікрозавихрення в воді. Окуні дуже полюбили цю аплодуючу креветку, буквально з перших закидів. Влітали цілком пристойні екземпляри, також це єдине ракоподібне, в моїй коробці, яке спромоглось виловити щуку.

Монтаж звичайний, шарнір з гачком Owner Slim Offset. Вага від 1 до 4 грам. Найкраще показав себе при потрійних коротких підривах з підіграванням на паузі, волочінням і рештою маніпуляцій. Взагалі дуже цікава і поступлива приманка. Будь вона в мене раніше, точно ввійшла б в п’ятірку лідерів.









№8
. Reins Swamp Micro

Найпростіший, в плані морфології, представник Хіт-параду. Звичайний «цвях», імітація черв’яка без видимих особливостей, характерних для цих істот. 7-ми сантиметрове тіло має лище ланцетне загострення в хвостовій частині, звісно можна розгледіти мізерні кільця, але вони тут скоріше для заспокоєння душі риболова, і не відіграють жодної ролі.

Але не спроста я відвів йому тут місце. Дуже гнучкий, відзивчивий і живенький червачок. Потрапляючи в воду з кожним разом змушує рибу думати, що він абсолютно їстівний. Часто мілкий окунь просто повисав на ньому, не засікаючись, послабити хватку його змушував ковток повітря. Така жадність з сторони риби, говорить про те, що вона вважає цей шматок синтетики цілком придатним в їжу. Крім окуня Свамп ловив багато ротана, цілком пристойного. Також вдавалось половити ним бичка в Дністровських каньйонах.

Монтажі: мормишки з частинами Свампа, джиг-головки, шарніри. Працює і при насадженні на гачок за методом «векі», правда розкрити такий тип мені не вдалось повністю, замало практики. Проводка складає собою постійні підігравання на дні, така подача приманка найчастіше спокушала ротана і бичка.






№7. Mann’s Predator 00

Легенда, яка не потребує опису. Всім відомий цей віброхвостик, десятки, якщо не сотні, риболовів починали свою практику саме з цим товаришем. І зараз він не втратив актуальності, для мене точно.

Ця 3.5 см. рибка не має всіх тих переваг, якими наділені теперішні лідери, та в мене вона була і залишиться приманкою, яка подарувала не мало приємних вражень. Був випадок коли Мансик розгромив популярного Tsunekichi Worm. Звісно це могло бути збігом обставин, невдалим сходженням планет, та це ще раз підняло його в моїх очах. Мій найкращий, працюючий всюди колір - МО «хамелеон».

Працює як на рівномірній проводці, так і на класичних джигових. Перевага цільній «голові» перед шарніром. Абсолютний лідер 2011 року, який все ж здає позиції перед прогресом силіконобудівництва, тому цей раз 7 місце.






№6. Reins G-Tail Saturn Micro 2”

Один з представників «нерозкритих одразу». Пилився в мене 2 сезони, якось все не вдавалось мені з ним здружитись, та й не сильно хотілось, якщо чесно. Минулого сезону я взявся за нього, під натиском великої кількості схвальних відгуків.

Приманка типу черва, з тоненьким, довгим твістерним хвостом, форми латинської літери – G. Звідки, як не дивно, і пішла назва виробу. Тіло вузеньке, ребристе по всій довжині, що візуально дуже зменшує приманку і, теоретично, допомагає в поширенні атрактанту в воді. Хвіст, завдяки своїй формі, дуже звабливо вимальовує різні фігури під водою. Жертвами Saturn’a стала величезна кількість окуня. Також ним часто цікавились міні-судаки, був випадок вилову одного річкового рака. Конкретно в ловлі судачків, яка почалась для мене лише з минулого сезону, то Saturn випереджав всіх в кількості хвостів. Звісно, це ще зовсім мальки, ними особливо не похвалишся, але мені приємно і рибі свобода дарується.

Легенький шарнір, підриви – пауза, і риба не змусить довго чекати.







№5. Reins Aji Ringer Shad

Колись я був зайнятий пошуками маленьких віброхвостів, дуже вже подобались мені приманки такого типу. В результаті пошуків, серед решти силікону, цей худощавий екземпляр швидко показав, на що він здатний.

Довжина 4 см, при товщині близько 3 мм. і максимальній висоті 5 мм., зрізана спина, брюшко з рельєфною поверхнею, тонесенький хвостик з манюсечким п’ятачком. Одразу було чути перспективу в ловлі смугастих.

Так і сталось, окуні дуріли за ним. Ловились в основному ну зовсім дрібні, але це дозволяло відійти від 0 в більшості ситуацій. Монтаж на шарнірі неодноразово приносив прилов у вигляді злих ротанів. Також прекрасно показав себе при використанні на Відвідному Повідку. Ще одним великим «+», стало те, що саме на нього відбулась перша атака «судака», за всю мою рибацьку практику. Завершилось це сумним сходом риби, але в пам’яті це вкарбувалось.

В приманки правда є один недолік: тоненька хвостова перемичка часто загинається і деформується, що не критично для приманки, але іноді збиває її нормальну гру.

Тому не за якість, а за кількість риби і стабільність роботи – 5 місце.






№4. Mann’s Twister M-035

Ніколи не любив твістери, класичні короткотілі, з серповидними хвостами. Не викликали вони в мене довіри. І досі не викликають, але цю приманку мене змусили полюбити.

Нічого складного в цій приманці нема, звичайненький 3 см. твістерок. Активна гра хвостиком і маленькі розміри роблять його справжньою «косилкою» для окуня. Також за моїми спостереженнями, це найкращий вибір при цілеспрямованій ловлі ротана.

Ловить на мормишках, шарнірах, відвідному, кароліні. Остання добре зарекомендувала себе в ловлі східного окупанта. Більше писати про цю приманочку не бачу сенсу, її дешевизна і здатність ловити завжди висунула її на 4 місце.





№3. Keitech Sexy Impact 2.8”

Не дарма виробники дали своєму дітищу таку назву. Не одну рибу було зваблено на спробу з’їсти, і не одного рибака на покупку цього слага. Дуже частий гість в звітах і схвальних, одіозних відгуках.

Довжина приманки 7.5 см, висота майже по всій довжині тіла складає ~ 7мм, перші 2 см. мають товщину також приблизно в 7 мм, далі йде помітне звуження до майже 2 мм., потім знов потовщення до 4 мм. і на кінці тоненький, сегментований хвостик 1.5 см завдовжки. Присутній канал для офсетного гачка. Упакована приманка в контейнер, де кожному екземпляру виділено власний відсік, при відкритті одраз відчутно сильний запах копченого кальмара.

Ловить слаг беззаперечно добре! Саме ним було зловлено велику кількість трофейного, як для місць де я ловлю, окуня. Важко описувати робочі характеристики Impact’a, ловить часто, іноді на нього вішаються окуні менше нього розміром, що змушує їх атакувати його – загадка. І якщо в описі Aji Ringer Shad я згадав, що заробив на нього схід судачка, то Impact став тою приманкою, яка подарувала мені Першого судачка. Така подія надовго залишається в пам’яті і звісно неабияк підносить оцінку самій приманці. Довелось бути свідком ловлі щуки на цю диковинку, але в мене не склалось, заробив лише 1 зріз, що швидко відбило бажання до такої ловлі.

Монтажі лише на шарнірі, вага 3-5 грам. А от проводки… тут працювало все! Дійсно все. На що вам вистачає уяви. Найбільший окунь був зловлений на постійне мілке дрижання в товщі води, без пауз. Суперська річ! Тільки приємні емоції після її використання!










№2. Reins Aji Ringer 1.5”

Маленький слаг довжиною в 3.8 см. Базова модель серії Aji. Популярна в нас при ловлі наноджигом. Я ж брав її для ловлі дроп-шотом, але забіжу наперед, так і не спробував ним ловити.
Коротеньке тільце виглядає доволі масивним, через широкі ребристості, хвіст теж доволі товстий, з помітним розширенням на кінці.

З самого початку сезону і до його завершення, ця приманочка радувала мене своєю роботою. Я не покладав на неї таких надій, тому це стало вдвічі приємніше. Смугасті ставали в чергу, щоб поласувати цим коротуном. Не одна сотня окуня повелась на таку обманку. Були неприємні сходи щуки і ще більш неприємні зрізи приманок. Можна сказати, що хижаку цікава ця японська резинка для Aji-нгу.

Прекрасно справляється з своїми обов’язками при монтажі на відвідному повідку, шарнірі, мормишці. Можливо я трошки перестараюсь, якщо скажу, що на відвідному показує себе просто феноменально! Найприємніше відкриття в 2013 році.








№1. Crazy Fish Polaris 4.5 c м.

Лідер, але є свої нюанси… Вибір 1 позиції вводить мене в стан когнітивного дисонансу. Як і в у випадку з претендентом №12, ця приманка є копією, але без доробок, просто точною копією Javastick’a. В цьому й полягає головне протиріччя. Мав змогу ловити оригіналом на протязі 2-х повних сезонів, і без перебільшення скажу, що приманки вдаліше виконаної, я не зустрічав. Та все хороше закінчується, Джавіки теж, тепер вони дуже дорогі і дефіцитні. Тому хотілось знайти щось схоже, а знайшов просто ідентичне, по формі – точно!
Тіло приманки поділене на 4 сегменти, з’єднані між собою тонкими перемичками. Це надає їй дуже цікаву гру на всіх типах анімації, дійсно універсальна в плані проводок. Звісно «бастард» жорсткіший за свого батька, але деякі риболови, і я теж, вважають це скоріше хорошою ознакою. Так як відрив хвоста в даного типу приманок зовсім не рідкість, а тут значно посилена живучість.

Не просто так він заслужив перше місце, Поляріс ловить, дійсно добре. Завжди, де б я його не використав, він давав зрозуміти, що частинка батьківського «шарму» в ньому все ж є.

Оснащував його на шарнірі і дроп-шоті. На останньому він веде себе особливо живенько, відзиваючись на кожен рух бланком спіннінгу.

Нехай не ображаються на мене любителі Crazy Fish’а, я лише висловлюю свою думку. Я віддаю лаври Полярісу, але все вище сказане про цю приманку це заслуга саме Джавіка, і тих хто його створив. А Crazy Fish ми можем дякувати за якісно і щоб нікого не обманювати, найголовніше – дешевше, зроблену копію.







Людям властиво сподіватись на краще, а для таких душевних осіб, як риболови це особливо характерно. Нехай щось не вдається, щось стається не так, як би ми того хотіли, але завжди все налагоджується. Невдачі змінюються успіхом, незнання з часом заповнюється досвідом. Сподіваюсь, що наведена мною інформація була комусь цікава, а може навіть і корисна.

Бережіть природу! Відпускайте рибу, її все менше, а нас все більше! З повагою! І дякую!

Русскоязычная версия отчёта Силиконовые фавориты прошлого спиннингового сезона 2013
В'ячеслав ПенкальВ'ячеслав Пенкаль
24.02.2014 16:452 Ещё
Спасибо! Причина мне понятна, я все понимаю. Вот только много ошибок, видимо из-за машинального перевода. :)
adminadmin
24.02.2014 19:262 Ещё
В'ячеслав Пенкаль написал:
Вот только много ошибок, видимо из-за машинального перевода.
Вячеслав, извините, я спешил. Это Ваш блог и у Вас есть абсолютные права по редактирвоанию информации в нём. Если можно, пожалуйста, внесите авторские правки на русском языке. Спасибо за понимание.
SerdgjkSerdgjk
25.02.2014 21:331 Ещё
Очень понравился блог! Все приманки реально работают и очень не плохо. Как вы написали в самом начале, все зависит от рыболова, его навыков, условия ловли и снасти, поэтому разделение по порядку у каждого может быть свое, но перечень очень даже правильный. Даже новичок, при использовании указанных приманок не останется без поклевок! Большое спасибо!
Написать сообщение …Загрузить файлы?




Предложение сотрудничества для блоггеров


3.jpg



Новые водоёмы и места отдыха

 


Экипировочный центр туристического снаряжения "Турбаза"



Новые товары и услуги на барахолке 

все предложения...


09.01.2022 13:09:53 Ловля рыбы на мормышку
В группе размещаются отчёты и микроблоги о ловле рыбы зимой на мормышку
08.01.2022 13:04:37 Отвесное блеснение и балансир
Отчёты и микроблоги о ловле рыбы на балансир, методом отвесного блеснения, а также чертика и балду

Все группы